top of page

Sucul Ekosistemler Çalışma Grubu

Araştırmacılar:

#eDNA #Metabarkodlama #Biyoçeşitlilikİzleme #İçsuBiyolojisi #Genetikİzleme #EndemikTürler #İstilacıTürler #PopülasyonGenetiği #DenizMemelileri #GenomikAraştırmalar #TranskriptomAnalizi #SuEkosistemi #İklimDeğişikliği #KorumaGenetiği #AdaptasyonGenetiği #GenetikÇeşitlilik #KorumaBiyolojisi #SuKaynakları #EkosistemSağlığı #Sürdürülebilirlik #Mikroplastikler #DenizelKirlilik

Sucul Ekosistemler Çalışma Grubu, denizel ve iç su habitatlarında (deniz, göl, nehir vb.) genetik ve ekolojik temelli araştırmalar yürüterek, bu ekosistemlerin sürdürülebilirliği ve biyolojik çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. korumayı hedeflemektedir. Grup, sucul organizmaların genetik yapısını ve popülasyon dinamiklerini incelemek, ekosistem sağlığını izlemek ve koruma biyolojisine yönelik veri üretmek amacıyla ileri düzey moleküler biyoloji ve biyoinformatik yöntemler geliştirmektedir. Temel araştırma alanları arasında; endemik, nadir ve istilacı türlerin moleküler düzeyde tespiti, çevresel DNA (eDNA) metabarkodlama ile biyoçeşitliliğin izlenmesi ve yerel genetik veri tabanlarının oluşturulması yer almaktadır. Özellikle çevresel DNA (eDNA) metabarkodlama yöntemi kullanılarak sucul biyoçeşitlilik sürekli olarak güncellenmekte ve yerel genetik veri tabanları oluşturulmaktadır. 

Grup, deniz memelilerinin popülasyon genetiği, göç dinamikleri ve koruma durumlarını genomik verilerle değerlendirmekte; nesli tehlike altındaki türler için genetik izleme stratejileri geliştirmektedir.  Ayrıca, Türkiye’nin denizel ve iç su ekosistemlerinde nadir görülen sucul türlerin genetik çeşitliliği araştırılarak, biyolojik çeşitlilik politikalarına bilimsel veri desteği sağlanmaktadır. 


Tüm genom ve transkriptom düzeyinde yapılan analizler sayesinde, sucul organizmaların çevresel stres faktörlerine verdiği genetik yanıtlar ve adaptasyon mekanizmaları ortaya konmaktadır. Özellikle iklim değişikliğinin sucul ekosistemlere etkisini değerlendiren genom temelli araştırmalar yürütülmektedir.



Projeler


eposta-imza-egl-agrigx_edited.png

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Subayevleri, 06120 Keçiören/Ankara

Takip Et!

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn

© 2024 Tüm hakları saklıdır.

bottom of page